Elveţienii nu par a fi dispuşi să stea prea mult timp departe de serviciu, relatează corriere.it. Cel puţin aşa reiese dintr-un referendum recent, în care locuitorii din Ţara Cantoanelor s-au declarat împotriva propunerii de mărire a concediului de la patru la şase săptămâni. Chemaţi la urne pentru a-şi exprima punctul de vedere cu privire la iniţiativa „șase săptămâni pentru toţi“, promovată de sindicate, elveţienii au spus un nu hotărât, cu 66,5 la sută. Refuzul de prelungire a concediului ar putea fi surprinzător pentru majoritatea europenilor, nu însă pentru elveţieni. Potrivit sondajelor efectuate anterior, rezultatele erau destul de previzibile. În plus, nu este prima dată când elveţienii resping iniţiative cu privire la reducerea timpului de muncă, indiferent că este vorba de concedii sau de numărul de ore prestate săptămânal. Potrivit presei elveţiene, în ultimele decenii astfel de iniţiative au avut parte de aceeaşi soartă, mai ales în 1985 şi în 2002. În plus, criza economică din ultimii ani a accentuat înclinaţia elveţienilor pentru disciplină şi operativitate.
Soluţie împotriva
stresului
Guvernul şi cei mai mulţi parlamentari s-au exprimat de la început împotriva acestei iniţiative. Textul propus spre votare de către sindicate cerea prelungirea duratei concediului de la patru săptămâni, cât este în prezent, la şase săptămâni. Pentru autorii iniţiativei, cele şase săptămâni de concediu de odihnă ar fi trebuit să fie o soluţie împotriva stresului tot mai mare al angajaţilor. Pentru oponenţi însă, în frunte cu angajatorii şi partidele de dreapta, testul constituia o ameninţare la competitivitatea elveţiană. În prezent, în Elveţia, fiecare angajat are dreptul la cel puţin patru săptămâni de concediu pe an. Însă, este vorba de perioada minimă prevăzută de lege, existând contracte de muncă mult mai generoase din acest punct de vedere.
Parcare pentru prostituate
În afară de problema duratei concediului de odihnă, locuitorii din Zürich au fost solicitaţi să îşi exprime punctul de vedere despre amenajarea unei zone speciale pentru prostituate. 52,6% dintre persoanele cu drept de vot s-au declarat de acord cu amenajarea unei parcări speciale pentru maşinile prostituatelor, cu locuri delimitate prin panouri care să garanteze intimitatea. Proiectul a fost propus de poliţie, care încearcă astfel să degajeze centrul oraşului, unde prostituţia, care este legală în Elveţia, nu mai poate fi controlată. Amenajarea i-ar costa pe contribuabili 2,39 milioane de franci elveţieni, dar autorităţile speră să-şi amortizeze investiţia prin închirierea locurilor de parcare. Potrivit presei elveţiene, ideea nu este originală. Ea a fost preluată din Germania, unde astfel de parcări au fost deja construite în oraşele Essen şi Köln.